Introduktion

Under fyrtiotalet fanns det en stormakt inom svensk fotboll. Från det att världens vackraste Deje IK föddes 1926 har klubbens historia kantats med fantastiska höjdpunkter. Positiva skalper men likaså med negativa erfarenheter, men som också gav oss lärdom.

Det går inte alltid att var bäst, trots att en tvåa alltid är den största förloraren. Ove Sterner och Vilhelm Axelsson är två stora namn inom föreningen. Trots att många av dagens yngre generationer aldrig har hört talas om dessa två herrar så lever de kvar inom hierarkin som involverar Deje IK. Under deras brinnande ledarskap skapade vi guldkalvar av finaste valör. Vi gjorde oss ett namn inom Värmländsk – och svensk fotboll.

Genom åren har vi vunnit mycket, men också smakat på de bittraste av bittra nederlag, men ingen har sagt att fotboll är enkelt. Men det viktigaste för mig är likväl inte titlar på denna nivå. Det är gemenskap, kärlek och värme. Och det får man alltid när man stiger in på Älvkrokens innandöme.

Alla medlemmar, alla spelare, ledare och föräldrar har drivit klubben tillsammans, inom Deje IKs kretsar har det aldrig funnits någon diktatur. Det har alltid rått en form av demokrati där alla har fått sagt sitt. Vår styrka är att vi alltid stöttar och ger varandra styrka, under alla omständigheter. Vi håller fast vid våra principer där solidaritet är en nyckel. Deje IK är en ödmjuk och målmedveten grupp ”fotbollstokar” som alltid har Värmlands fotbollsförbund det mesta av det bästa.

Det är svårt att förneka det faktum att vi inte har utökat vårt prisskåp på samma sätt som vi gjorde under 40-talet osv. Men för oss i den yngre generationen var 80-talet en ganska viktig punkt i klubbens historia. Det var då spelare kom fram som vi ur den yngre generationen senare kunde identifiera oss med. Som vi kunde anförtro oss åt. Jag snackar om gamla kultlirare som Roger Emanuelsson, Peter Berg, Peder Jensen och Morgan Pettersson för att nämna ett fåtal. Det var spelare och människor som hade gått hela vägen från barnsben för att till sist iklä sig klubbens anrika färger, när de representerade vårt beryktade herrlag. Var dag gick och tiderna förändrades och till slut var de så ”sletna” att de la skorna på hyllan och plockade fram dirigentpinnen istället. De skulle dirigera världens mest komplicerade orkester: ungdomspubliken.

Men med gott tålamod och goda kunskaper gav de oss lärdomar och erfarenheter som vi kommer att bära med oss genom hela vårt liv. Vikten av att behandla sina medmänniskor med kärlek och respekt, att kunna visa empati. Och framförallt gav de oss viktiga inslag i form av taktiska – och tekniska färdigheter som gjorde oss dödliga på en fotbollsplan. Deras förhållningssätt lever kvar i oss och förhoppningsvis kan vi föra detta vidare till barn – och barnbarn.

Deje IK är etiken och den solidariska modulens förebild, och vi har som mål att uppfostra våra adepter till att bli välutvecklade fotbollsspelare såväl som människor, både på planen som utanför den.

De sägs att tiderna förändras och vi med den. Det gör också klubben Deje IK, men alltid till det bättre. Vi ses på Älvkroken hörrni!

Uppdaterad: 21 MAR 2010 19:20 Skribent: Nicklas Johansson

Postadress: